Bambusové vlákno a jeho výhody

Dobrý den přátelé,

dnes si povíme něco o vlastnostech bambusového vlákna

Zkuste na okamžik zapomenout na všechny syntetické materiály nebo 100% bavlnu a zkuste na vlastní kůži oblečení vyrobené z tohoto jedinečného materiálu, tedy oblečení vyrobené z bambusového vlákna.

Použitý materiál vás překvapí hned při prvním dotyku svojí jemností, která se podobá hedvábí nebo kašmíru, stejně tak vás překvapí svojí pružností, která se dobře přizpůsobí vašemu tělu. Díky tomu, jak jsou vlákna tvarovaná je oblečení pohodlné, hladké na dotek a nepodléhá ošoupání.

Další výhodou tohoto materiálu je jeho velmi dobrá schopnost absolvovat vlhkost a dobře vyrovnávat teplotní rozdíly. Bambusové vlákno má 3-4x vyšší savost než bavlna a odpařuje pot tak, že nevysouší pokožku, přesto vždy přebytek velkosti vždy spolehlivě odvede. Udržuje tak na pokožce přirozené klima a nelepí se na pokožku ani v těch nejteplejších dnech. Bambus je prodyšný materiál, který dýchá, umí zahřát i chladit. Díky své přírodní mikrostruktuře zůstává bambusové vlákno v horkých dnech o 2-3 stupně chladnější než bavlněné vlákno. Platí to i naopak, kdy v chladných dnech příjemně hřeje. Podobné vlastnosti mají i synteticky vyráběná vlákna, ze kterých se vyrábí sportovní a funkční prádlo. Mikrostruktura vlákna zajištuje vysokou prodyšnost tohoto materiálu.

Bambus se pěstuje na bambusových farmách a na rozdíl od bavlny se zde nepoužívají žádné pesticidy nebo umělá hnojiva, která následně dráždí pokožku. Velmi zřídka je bambus napaden hmyzem nebo nemocemi, protože bambus obsahuje složku „bamboo kun“ která má přirozenou antibakteriální vlastnost, která rostlinu chrání před plísněmi a bakteriemi. Vědci zjistili, že bambusové vlákno má stejné vlastnosti jako rostlina samotná a dokáže tak zničit až 70% bakterií. Kromě bakterií dokáže bambusové vlákno velmi dobře eliminovat i pachy proto je materiál vhodný jak pro osoby s citlivější pokožkou, tak i pro aktivní sportovce, kteří ocení rezistenci vůči zápachu i při dlouhém nošení. Tyto vlastnosti vydrží i po cca 50ti vypráních.

Další nedílnou příjemnou vlastností bambusového vlákna je jeho výroba, protože zde není použita žádná chemie a vlákno je získáváno patentovanou technologií přímo z bambusu. Tato rostlina je pěstována přímo na bambusových farmách a jedná se o druh bambusu, který neslouží jako potrava pro Pandy. Jedná se tak o perfektní obnovitelný zdroj, protože bambus je druh trávy, který dosahuje přírůstku až 1m za den, což je nejrychleji rostoucí tráva na světě. Bambusové vlákno je 100% přírodní a 100% rozložitelné, nezatěžuje tedy přírodu.

Bambusové vlákno se doporučuje prát maximálně na 40%, nežehlit, nebělit a nesušit v bubnové sušičce ani jinak chemicky čistit.

A teď už zbývá jen tento skvělý materiál vyzkoušet. U nás naleznete z tohoto materiálu převážně legíny, džegíny, boxerky, ponožky a některé dámské spodní prádlo.

Příjemné nošení vám přeje

Martin a Eliška